Osrednji dogodek Festivala divje hrane Zeleni kras bo večerja "Divja hrana na krožniku", 18. maja, v PVZ

17.04.2024

Festival bo 11. maja pod kozolcem toplarjem na Belskem odprl Jože Podboj, determinator svetovalec in poznavalec užitnih divjih rastlin in gob z izobraževalno delavnico »Užitne in divje rastline«, namenjeno splošni javnosti. Predavanje bodo z »divjimi jedmi« pospremile članice Turističnega društva Pudgura. Med 13. in 15. majem pa se bodo v Bistroju Perspektiva v Velikem Otoku zvrstile tri izobraževalne delavnice za gostince. Na delavnici »Divja hrana s chefom Markom Pavčnikom« bodo gostinci spoznavali divje rastline in njihovo uporabo v kuhinji s poudarkom na skrivnostih kombiniranja z ostalimi živili. O postopku obdelave in priprave divjačinskega mesa bo spregovoril lovec in kuharski mojster Matjaž Erzar, izkušnje s trajnostno in rastlinsko kulinariko ter oblikovanju rastlinske prehrane znotraj rednih menijev pa bo z gostinci delil večkrat nagrajeni chef Erik Božič. Vse delavnice za gostinske ponudnike bodo brezplačne.

Prav na Mednarodni dan muzejev, 18. maja, pa se bo osrednji del festivala zaključil s POP-UP večerjo »Divja hrana na krožniku« med muzejskimi eksponati v paviljonu A Parka vojaške zgodovine Pivka.  Trije gostinci s Postojnskega in en s cerkniškega bodo gostom postregli z jedmi, oplemenitenimi z v naravi rastočimi rastlinami: drožburgerjem z regratom, pito s ščuko in divjim zelenjem, čemaževim raviolom, »divjim ulovom« in sladkim »sprehodom po gozdu«. Jedi bodo pospremila izbrana vina ekološkega vinarstva Pasji rep iz Vipavske doline.

Med 11. in 25. majem bosta poseben, Festivalu divje hrane prilagojen tri-hodni meni, gostom za 23 evrov ponujala Bistro Štorja in EkoTurizem Hudičevec. 

Več informacij:

https://www.zelenikras.si/nase-zgodbe/2024041813222428/festival-divje-hrane-zeleni-kras/