VABILO na študijski turi za UČITELJE

14.06.2024

VABILO

na študijski turi za UČITELJE

 

Spoštovani!

 

Na destinaciji Zeleni kras v sodelovanju z Notranjskim muzejem, Notranjskim regijskim parkom, gradom Snežnik, gradom Prem, grofico Greto, Notranjsko hišo, Parkom vojaške zgodovine Pivka, Ekomuzejem Pivških presihajočih jezer in Jezerskim hramom organiziramo dve študijski turi za osnovne in srednje šole. Z njimi želimo predstaviti nove pristope pri spoznavanju kulturne in naravne dediščine kraškega sveta Slovenije ter predstaviti pedagoške programe obisk posameznih ustanov. Poudarek programov je na aktivnem vključevanju udeležencev (osnovnošolcev in srednješolcev) pri razvijanju svojih znanj in kompetenc skozi raziskovalne dejavnosti, ki bodo nadgradile njihovo poznavanje kraškega okolja v vseh njegovih posebnostih.

Študijski turi sta namenjeni učiteljem in drugim strokovnim kadrom osnovnih in srednjih šol Slovenije in bosta potekali:

 

  • Torek, 27. avgust 2024: Med naravo in kulturo Notranjskega parka

zbirno mesto in pričetek ture: ob 8:20, Center za obiskovalce Cerkniško jezero (Dolenje Jezero 68, 1380 Cerknica)

  • Sreda, 28. avgust 2024: Zgodovina, kultura in kraške posebnosti Zelenega krasa

 zbirno mesto in pričetek ture: ob 8.20, Notranjski muzej Postojna (Kolodvorska  cesta 3, 6230 Postojna)

 

Program vključuje skupni prevoz (avtobus) med vključenimi točkami, kosilo in vodenje z licenciranim lokalnim turističnim vodnikom med posameznimi lokacijami. Zaključek in povratek na izhodiščno mesto je predviden, 27.08.2024 ob 17:30 in 28.08.2024 ob 16.30 uri. Študijski turi sta za udeležence brezplačni.

Zaradi lažje organizacije so obvezne prijave na info@zelenikras.si ali telefonsko številko 041 941 509 (Dejan Iskra). Prijave zbiramo do 20. avgusta 2023 oz. do zapolnitve prostih mest (45). Prosimo vas, da nam sporočite katere študijske ture se želite udeležiti. Zaradi organizacije kosila sporočite morebitne dietne posebnosti ali alergije.

Vabljeni k udeležbi oba dneva!

 


 

PROGRAM, 27. avgust 2024:

 

08:00 - 08:20 Prihod udeležencev z lastnim prevozom na parkirišče Center za obiskovalce Dolenje Jezero

 

  • Ogled in predstavitev razstave Centra za obiskovalce Cerkniško jezero in predstavitev Ornitološke učilnice - Udeleženci se razdelijo v dve skupini in si v dveh skupinah ogledajo Center za obiskovalce in Ornitološko učilnico med
  • Panoramska vožnja z vozom lojtrnikom in 10 min sprehod do prve opazovalnice Kuharca
  • Ogled in predstavitev Muzeja Cerkniškega jezera (prihod v muzej z lojtrnikom)
  • malica/kosilo v Gostilna Pri Stani
  • ogled in predstavitev gradu Snežnik
  • Predstavitev produkta grofica Greta pred gradom Snežnik
  • Predstavitev Gasparijeve vasi in Notranjske hiše
  • Vožnja nazaj na parkirišče Dolenje Jezero in zaključek predvidoma ob 17:30

 

PROGRAM, 28. avgust 2024:

 

08:00 – 08:20 Prihod udeležencev z lastnim prevozom v Postojno (priporočamo parkiranje pred PTC Primorka) in zbiranje v Notranjskem muzeju Postojna

 

  • Ogled in predstavitev  Notranjskega muzeja
  • Ogled in predstavitev gradu Prem in rojstne hiše Dragotina Ketteja (predstavitev novosti v rojstni hiši in ureditev učilnic v zgornjem nadstropju bivše Ljudske šole Prem)
  • malica/kosilo na Turistični kmetiji Ivankotovi
  • Ogled in predstavitev Parka vojaške zgodovine Pivka
  • Ogled in predstavitev Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer (predstavitev pedagoških programov Ekomuzeja in Centra o velikih zvereh DINA)
  • transfer Ekomuzej Pivških presihajočih jezer -  Postojna in zaključek študijske ture ob 16.30

 


 

Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Zgodba o Cerkniškem jezeru je zgodba o večnem plesu suhega in mokrega, je zgodba o krajini, ki jo je izoblikovala kosa in je zgodba o življenju med preveč in premalo vode. Prepustite se zgodbam o prav posebnem jezeru in začutite mistično deželo Cerkniškega jezera. Presenečeni boste, koliko zanimivosti o jezeru na prav posebnem koščku sveta boste odkrili med obiskom Centra. Odkrijte skrivnostni svet mističnega Cerkniškega jezera in prisluhnite zgodbam o njegovih preobrazbah, o tem, kako je to svetovno čudo nastalo in o izjemnosti pokrajine, ki so jo izrisali kraški pojavi.

Več informacij na: www.notranjski-park.si ali na tic@notranjski-park.si

 

Ornitološka učilnica na Cerkniškem jezeru

Cerkniško jezero predstavlja neizmerno zakladnico za ornitologe in ostale opazovalce ptic, saj je bilo na tem območju opaženih več kot 300 vrst ptic, kar predstavlja dobro polovico vseh v Evropi živečih vrst, okrog 100 vrst pa tu tudi gnezdi. Med njimi na primer belorepec, bobnarica, rjavovrati ponirek, škrlatec, črna štorklja, kostanjevka, rumena pastirica, bičja trstnica in trstni strnad. Za bogato raznovrstnost ptic se lahko zahvalimo presihajočemu Cerkniškemu jezeru, saj je s svojo nenavadno naravo delovanja na območju 20 km  razvilo množico habitatnih tipov. Na tem predelu lahko na primer najdemo trstišča, barja, mokrotne in suhe travnike, grmišča, jezero in gozdove. V ornitološki učilnici Jezerskega hrama v vasi Dolenje Jezero boste spoznali številne vrste ptic, njihove habitate ter selitvene poti. Obisk boste zaključili še s pregledom interaktivne table ptic Cerkniškega jezera, kjer lahko prisluhnete tudi oglašanju ptic, ki jih med samim ogledom na terenu morda ne boste uspeli videti ali slišati.

Več informacij na www.jezerski-hram.si   ali na jezerski.hram@siol.net

 

Muzej Cerkniškega jezera Jezerski hram

Jezerski hram-Muzej Cerkniškega jezera je prvi in edini muzej v celoti posvečen edinstvenemu kraškemu pojavu - Cerkniškemu  jezeru. V muzeju so na ogled različne razstave na temo etnologije, zgodb in vedut Cerkniškega jezera, glavni del pa predstavljajo žive makete jezera, s katerimi je nazorno prikazano, kako se Cerkniško polje polni z vodo in kako presihajoče jezero nastaja.

Več informacij na www.jezerski-hram.si/muzej_cerkniskega_jezera/  ali na jezerski.hram@siol.net

 

Grad Snežnik

Grad Snežnik je eden od dveh gradov v Sloveniji z ohranjenimi avtentičnimi interierji in sodi med najbolj atraktivne kulturne spomenike Notranjske in Slovenije. Izjemno je tudi njegovo naravno okolje. Tako grad kot območje gradu s parkom in pristavami sta razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Romantični grad v prelepi naravi nudi prijetno in poučno razvedrilo za ves dan, ki ga lahko združite s kolesarskim izletom, sprehodom ali opazovanjem medveda v naravi.

Več informacij na www.nms.si/si/nacrtujte-obisk/kje-smo/grad-sneznik ali na grad.sneznik@nms.si

Grofica Greta

Le streljaj od skrivnostnega presihajočega Cerkniškega jezera, pod mogočnim notranjskim očakom Snežnikom, na robu prostranih snežniških gozdov, se skriva renesančni gradič – lovski dvorec grad Snežnik. Na grajskem dvorišču vas bo pričakala grofica Greta, ki vam bo predstavila zanimive zgodbe o dogajanju na gradu in ob njem v času pred letom 1900.

Kdo je bila Greta?

Margareta Schollmayer je bila hčerka upravitelja veleposestva Snežnik, gospoda Henrika Schollmayer-ja, grajskega kronista in zgodovinarja, začetnika prebiralne metode gospodarjenja z gozdovi. Greta je na očetovo starost, po njegovem nareku prepisovala zapise in se tako podrobno podučila o dogodkih in zgodovini gradu Snežnik – o svojem rojstnem kraju.

 

Več informacij na www.groficagreta.si ali na janja.urbiha@gmail.com

 

Selšček - Gasparijeva vas in Notranjska hiša

Vas Selšček leži tik pod hribom Špička (955 m), priljubljeno pohodniško točko. Na južni strani jo obkroža coprniška gora Slivnica (1114 m). V okolici so prostrani neobljudeni travniki in sprehajalne poti, ki ponujajo različne možnosti sprostitve in rekreacije. Notranjska hiša v Selščku je prenovljena tradicionalna podeželska hiša, zgrajena leta 1884, kulturni spomenik lokalnega pomena, nekoč furmanska gostilna in trgovina. Hiša se nahaja v vaškem jedru vasi Selšček – Gasparijeva vas razglednic.

Maksim Gaspari, rojen v Selščku, je postal eden najbolj cenjenih slovenskih umetnikov zahvaljujoč svoji sposobnosti, da je na platno ujel duh slovenskega podeželja in njegovih ljudi. Njegova dela, polna barv in življenja, še vedno krasijo številne slovenske domove in institucije, odražajo pa tudi kulturo in tradicijo, ki je značilna za Notranjsko. V Selščku in okolici so prizadevanja za ohranjanje Gasparijeve dediščine izjemno pomembna.

Več informacij na www.notranjskahisa.si ali na notranjskahisa@gmail.com

 

Razstava Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna

Muzej krasa je dragocen del muzejske interpretacije, ki ponuja edinstven vpogled v klasični kras. V novem šolskem letu prenavljamo kletne prostore in gradimo nove razstavne prostore za naše jumbo predmete. Ta prenova bo omogočila še boljšo predstavitev naše bogate zbirke in zagotovila dodatne možnosti za izobraževanje in raziskovanje. Sprehodite se skozi interaktivne prikaze, ki nazorno pojasnjujejo proces raztapljanja apnenca, nastanek kraških pojavov in človekovo življenje na krasu od poselitve pračloveka in ledenodobnih živali do razvoja jamskega turizma in jamarstva. Osnovnošolske skupine lahko potešijo svoj raziskovalni duh z različnimi aktivnostmi, kot so sestavljanje medvedovega okostja, ogled 3D jamarstva in raziskovanje jamskih živalic pod mikroskopom. Tovrstne izkušnje – »učenje je igra« – osnovnošolcem ponujajo trajno znanje. Poleg interaktivnih vsebin muzej ponuja tudi program pedagoških delavnic, ki so namenjene predvsem osnovnim šolam in vrtcem. Vse delavnice so sestavljene iz dveh delov: praktičnega in teoretičnega ter temeljijo na učnem načrtu osnovnih šol v Sloveniji.

Več informacij na: www.notranjski-muzej.si ali na info@notranjski-muzej.si

Grad Prem in rojstna hiša Dragotina Ketteja

Vas Prem v Brkinih slovi kot rojstni kraj slovenskega pesnika Dragotina Ketteja in po srednjeveškem gradu Prem. Za šolske skupine sta organizirana dva načina obiska: voden ogled gradu Prem s kulturno-literarno delavnico ali »Grajski pobeg« s kulturno-literarno delavnico. V prvem programu učenci ob ogledu gradu spoznajo njegovo zgodovino in življenje v srednjem veku ter so aktivno vključeni v raziskovanje preteklosti. Med obiskom učenci na kulturno-literarni delavnici spoznajo tudi življenje in delo Dragotina Ketteja. V  programu »Grajski pobeg« pa učenci med napeto pustolovsko igro ob reševanju nalog odkrivajo grajsko zgodovino, lokalne legende in kulturno dediščino. Naloge rešujejo prek aplikacije na tabličnem računalniku (v skupini po pet oseb), na koncu pa izpolnijo tudi delovne liste.

Več informacij na https://gradprem.visitilirskabistrica.si/sl/c/zgodovina-in-dediscina ali na info@tic-ilbistrica.si

 

Park vojaške zgodovine Pivka

V danes največjem muzejskem kompleksu v Sloveniji je na ogled bogat nabor vojaške tehnične dediščine, ki prinaša edinstven vpogled tako v nacionalno kot svetovno zgodovino. Nosilna razstava Parka vojaške zgodovine je razstava »Pot v samostojnost«, ki obiskovalce v sodobni muzejski postavitvi vodi skozi interaktiven prikaz osrednjih zgodovinskih mejnikov slovenskega osamosvajanja. Ogled razstave je še zlasti primeren za šolske skupine, saj učence celostno in na pregleden način pouči o prelomnem obdobju nastanka slovenske države, poleg tega pa predstavlja tudi pomembno učno orodje državljanske vzgoje.

Več informacij na https://www.parkvojaskezgodovine.si/ ali na info@parkvojaskezgodovine.si

 

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer predstavlja zgodbo o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke. Posebna geološka zgradba območja v povezavi z neenakomerno razporejenimi padavinami povzroča veliko nihanje gladine kraške podtalnice. Ob visokih vodah nastane v dolini kar sedemnajst presihajočih jezer. Za spoznanje njihovega nastajanja je potrebno zavrteti posebno kolo. Predstavitve posameznih jezer vključujejo tudi življenje domačinov v pokrajini, kjer je enkrat preveč, drugič pa premalo vode. Poudarki najpomembnejših življenjskih okolij: mokrotnih in suhih travnikov, grmišč, gozdov in jam dopolnjujejo predstavitve izjemno pestrega rastlinskega in živalskega sveta v Pivški kotlini.

Več informacij na www.pivskajezera.si/ekomuzej/ ali na info@visitpivka.si

 

Center velikih zveri DINA Pivka

V Centru Dina doživite zanimiv svet volka, risa in medveda. V ambientu čarobnega gozda in na 10 interaktivnih postajah boste spoznali številne zanimivosti življenja velikih zveri. S pomočjo najsodobnejše tehnologije se podajte na lov za sledmi in spoznali boste osnove njihove medsebojne komunikacije. Preizkusite se v prižiganju električne ograje in na kvizu Hitre tačke. Vsakdanje življenje velikih zveri lahko spoznavate ob prebiranju njihovih objav na Zverbookih. Naučite se pravilnega ravnanja v primeru, da srečate medveda. Strokovna spoznanja smo prevedli v jezik, ki ga razumejo vsi, tudi otroci. Za šolske skupine so pripravili poučne in zabavne pedagoške programe, ki vključujejo doživljanje sveta velikih zveri in izzivov, ki jih prinaša sobivanje z njimi preko različnih čutov, didaktičnih pripomočkov in načinov odkrivanja.

Več informacij na www.dinapivka.si ali na info@visitpivka.si