Največ pripomb na račun omejitve najema namestitvenih enot

17.06.2024

Po posvetovanju z lokalnimi zavodi s področja turizma na RRA Zeleni kras ugotavljamo, da so  gostinski in turistični ponudniki nenaklonjeni nekaterim predlaganim spremembam novega Zakona o gostinstvu, predvsem na področju omejitve kratkotrajnega najema namestitvenih enot. Slišati je tudi pomisleke na račun dodatnega obremenjevanja občin z administracijo. V RRA Zeleni kras smo zato podali predloge in pripombe na predlog, ki po navedbah ministrstva sledi sodobnim trendom gostinstva in nastanitvene dejavnosti ter zavezam k trajnostnemu turizmu. Javna obravnava predloga novega Zakona o gostinstvu bo trajala do 17. junija 2024.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport želi v javni razpravi pridobiti mnenja in predloge zainteresiranih javnosti o novih rešitvah za ureditev področja. Kot je znano, naj bi novi zakon  vpeljal določene poenostavitve za gostince, zagotovil dobrobit za kakovost turistične ponudbe in prispeval k zmanjšanju neravnovesij na stanovanjskem trgu. 

Na destinaciji Zeleni kras smo v sodelovanju s Programskim svetom RDO Zeleni kras in z  lokalnimi zavodi na področju turizma zbrali komentarje in pripombe gostinskih in turističnih ponudnikov naše destinacije. Največ polemik je zagotovo sprožil člen, ki določa omejitve kratkotrajnega najema namestitvenih enot. Čeprav pozdravljajo možnost, da občine same določajo omejitev kratkotrajnega oddajanja, so predstavniki nastanitvenega sektorja nenaklonjeni predlaganim spremembam na tem področju.

»V naši destinaciji ne zaznavamo negativnega vpliva kratkoročnega oddajanja. Zato se z občinami strinjamo, da za sobodajalce obdržimo isto omejitev, kot je bila do sedaj v rabi, oz. jo še podaljšamo na celo leto (če smo pravilno razumeli predvideno možnost v predlogu zakona),« smo na RRA Zeleni kras zapisali v dopisu ministrstvu. Ob tem smo opozorili tudi na pomisleke glede dodatnega obremenjevanja občin z administracijo.

Drugi pomislek se nanaša na sama izhodišča za pripravo zakona, saj je predlog po mnenju nekaterih osnovan na nepravilnih oziroma ne relevantnih podatkih in ne izkazuje dejanskega stanja turističnega sektorja, še posebej izven glavnih turističnih lokacij Slovenije.