Zeleni kras in Visit Kras skupaj na kolesarskem festivalu BAM v Mantovi

19.06.2024

Destinacija Zeleni kras se je na letošnjem, že 10. kolesarskem festivalu BAM (Bicycle Adventure Meeting) v Mantovi, predstavila skupaj s sosednjo destinacijo Visit Kras. Obiskovalcem sta naši destinaciji že dobro znani, predvsem po v Italiji že uveljavljenih in prepoznavnih trailih v organizaciji italijanskih prirediteljev – »Carso trail«, »Seven serpents« in »The Grand Escape Italy/Slovenia«. Na tovrstnih kolesarskih dogodkih je največ povpraševanja prav po tem tipu ponudbe, ki je tudi pri nas ne manjka, »bikepackerje« pa zanima tudi siceršnja ponudba v destinaciji.

Po vzoru omenjenih trailov je v destinaciji Zeleni kras zasnovan »Green Karst Trail«, ki ga organizirata Postojnčana Nataša Kocjančič in Tomaž Penko iz Bikeslovenia. Gre za edinstveno večdnevno kolesarsko avanturo, namenjeno ljubiteljem bikepackinga (samooskrbno kolesarjenje). Sicer pa v destinaciji ne manjka kolesarskih poti – kar 23 jih je zbranih v kolesarski karti destinacije Zeleni kras, dodatnih 15 jih najdemo v kolesarski karti Brkinov, kolesarsko različico ima tudi Velika Krpanova pot. Na območju občine Postojna jih beležimo enajst, v Pivki in Cerknici po deset, dvajset v Ilirski Bistrici; v Loški dolini je poznana Kolesarska pot Medvedova dežela, na Blokah imamo tri in še tri dodatne, ki vodijo tudi v sosednje občine. Kolesarske poti so različnih težavnostnih stopenj in  so seveda namenjene različnim tipom kolesarjev, med drugim tudi družinam.

Najbolj popularen »Carso trail« v italijanski organizaciji poteka tudi po naši destinaciji  na relaciji Predjama, Šmihel pod Nanosom, Strmica, Rakov Škocjan, Cerkniško jezero, preko Javornikov v Pivko, čez Šilentabor v Narin in naprej preko Buj v Brkine in na Kras.  »Seven serpents« s starom v Ljubljani in ciljem v Trstu vodi skozi Planino v Predjamo, nato na Nanos,  preko Laž v Slavino in Selce ter naprej na Sv. Trojico, po gozdnih poteh do Postojne,  Ravbarkomande, Rakovega Škocjana na Cerkniško jezero, skozi Dane in Kozarišče mimo Gradu Snežnik, čez Mašun in Sviščake ter nato proti Krku, Cresu in Istri proti Trstu. Tretja kolesarska dogodivščina pa je bila organizirana prvič v letu 2023 – »The Grand Escape Italy/Slovenia«, ki ima start in cilj v Udinah. V Slovenijo kolesarji pripeljejo preko Trbiža mimo Kranjske Gore proti Ljubljani, v našo destinacijo pa vstopijo preko Menišije do Cerknice in nato naprej po obrobju nanoške Planote v Vipavsko dolino, ob reki Soči do Tolmina in nato do Čedada in Udin.

Kolesarski festival BAM Bicycle Adventure Meeting, ki se je v Mantovi odvijal med 7. in 9. junijem, je izobraževalno-zabavna sejemska mešanica. Poleg predstavitev posameznih podjetij, ki ponujajo kolesarsko opremo in kolesa ter številnih organizacij in društev s področja kolesarjenja, se ves čas dogodka vrstijo predstavitve številnih kolesarskih izkušenj. Potekajo tudi testne vožnje koles, delavnice vzdrževanja koles ter delavnice o težavah in bolečinah, ki se pojavijo ob kolesarjenju. V večernih urah je poskrbljeno za zabavo z različnimi glasbenimi žanri, zgodnja jutra so namenjanja prebujanju z jogo in rekreacijo. Po grobi oceni kar 90 odstotkov obiskovalcev prikolesari na dogodek in v priložnostnem kampu tudi prespi. Gre za dogodek, ki ga kolesarji in ljubitelji kolesarjenja v Italiji ne smejo zamuditi.

Kolesarji so se izkazali tudi kot trajnostno naravnani obiskovalci, saj namesto po tiskanih materialih  (razen kolesarskih kart) raje posežejo po QR kodah oz. shranijo spletne strani.