Vabilo na glasbeno-literarni dan

28.08.2024

Vabimo vas na glasbeno-literarni dan posvečen Miroslavu Vilharju

TARTINI_logo_resizedTARTINI_shema_glasbeno-literarni večer_mali

 

V PROJEKTU TARTINI BIS TUDI O ŽIVLJENJU IN DELU MIROSLAVA VILHARJA

RRA Zeleni kras v sklopu Interregovega projekta Tartini Bis v soboto, 7. septembra, ob 20. uri, pripravlja glasbeno-literarni večer Naprej s pesmijo!, posvečen duhovnima velikanoma Guiseppeju Tartiniju in Miroslavu Vilharju. Na dogodku bo predstavljena Tartinijeva variacija na temo slovenske ljudske pesmi Čuk se je oženil, izvajalci – Ensemble Contemporanea s sopranistko Kristino Kolar in hrvaškim ženskim zborom Sklad – pa bodo odigrali 13 Vilharjevih skladb v sveži priredbi Zdravka Plešeta. Glasbeni program bo s pripovedjo o življenju in delu Miroslava Vilharja povezala dramska igralka Marijana Brecelj.

Tartini in Vilhar sta s svojim kulturnim in družbenim delovanjem globoko zaznamovala lastni nacionalni milje. Kulturno in duhovno vezivo, s katerim je Giuseppe Tartini povezal družbeni prostor italijanske manjšine v Sloveniji, je enakovredno in povsem primerljivo tistemu, s katerim je Miroslav Vilhar povezal in utrdil slovenski nacionalni prostor. S svojim literarnim, glasbenim in političnim delovanjem je Vilhar dokazal, kako učinkovito orožje je slovenska beseda, tako v obrambi pred tujo politično in kulturno nadvlado kot v boju proti lastni brezbrižnosti.

V spomin Miroslava Vilharja bosta v sodelovanju z Zavodom za Turizem Pivka in študijskim krožkom Kulturna pot za vse generacije na isti dan potekala tudi že tradicionalni pohod po Vilharjevi poti, s pričetkom ob 15.45, v Zagorju (bar Stari Tišler), in glasbeno-interpretativna delavnica Vilharjev naboj, ob 17.20, na Gradu Kalec. Projekt sofinancira Evropska unija v okviru programa Interreg VI-A Italija-Slovenija.

 

 

Podrobnejši program lahko najdete v vabilu, spodaj:

Vabilo

 

 

 

 

 

 

 

 

Prosimo, da potrdite vašo udeležbo na e-naslov: tartinibis.rrazelenikras@gmail.com.