7. septembra smo poslušali Vilharjeve pesmi v sodobni preobleki

11.09.2024

RRA Zeleni kras je v sklopu Interregovega projekta Tartini Bis v soboto, 7. septembra, pripravila glasbeno-literarni večer Naprej s pesmijo!, posvečen Miroslavu Vilharju. Glasbena skupina Ensemble Contemporanea s sopranistko Kristino Kolar in hrvaškim ženskim zborom Sklad je odigrala 13 Vilharjevih skladb v sveži priredbi Zdravka Plešeta. Na dogodku so predstavili tudi Tartinijevo variacijo na temo slovenske ljudske pesmi Čuk se je oženil. Vilharjeva beseda današnjemu človeku seže globoko v srce. Ob številni ljubezenski poeziji je nekaj svojih izrazitih del posvetil domoljubju. V pesmih Slave dom in Slavjanom močno posega v slovensko in slovansko dušo, posameznika nagovarja k spoštovanju svojih korenin in prostora, kjer prebiva. Glasbeni program je s pripovedjo o življenju in delu Miroslava Vilharja povezala dramska igralka Marijana Brecelj.

Ta veliki mož je povezal in utrdil slovenski nacionalni prostor. S svojim literarnim, glasbenim in političnim delovanjem je dokazal, kako učinkovito orožje je slovenska beseda, tako v obrambi pred tujo politično in kulturno nadvlado kot v boju proti lastni brezbrižnosti. To je bilo tudi eno pomembnejših sporočil tega večera.

Poleg večernega dogodka je na prvo septembrsko soboto na gradu Kalec potekala tudi glasbeno-interpretativna delavnica Vilharjev naboj. V družbi glasbenikov in interpreta kulturne dediščine, Andreja Rijavca, so se udeleženci seznanili z Vilharjevim življenjem in delom ter prisluhnili njegovim pesmim. Delavnica je bila namenjena predvsem delavcem v turizmu, kot so turistični vodniki in strokovni delavci v turističnih organizacijah in agencijah. Interpretacijski model sobotne delavnice o Miroslavu Vilharju je lahko v pomoč pri ustvarjanju novih turističnih produktov in zgodb.

Namen aktivnosti, ki jih RRA Zeleni kas izvaja v okviru projekta Tartin Bis, Program Interreg VI-A Italija-Slovenija, je ohranjanje in raziskovanje kulturne dediščine Miroslava Vilharja ter kakovostna uporaba le-te na turističnem in izobraževalnem področju.