Potujoča EU pisarna se je ustavila v Postojni

18.09.2024

Potujoča pisarna evropskih sredstev se je 5. septembra ustavila v Postojni in z ekipami posameznih ministrstev predstavila možnosti sofinanciranja z evropskimi sredstvi. Udeleženci so se seznanili z razpisi Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, s priložnostmi programa Interreg Slovenija-Hrvaška ter z razpisi s področja oskrbe migrantov. Direktor RRA Zeleni kras Boštjan Požar pa je na srečanju med drugim opozoril na konkretne ovire pri črpanju razvojnega denarja.

Požar je spregovoril na temo razvojnih izzivov regije s poudarkom na tistih izzivih, ki se nanašajo na dostop do evropskih sredstev. »Regija je bila v tem smislu v prejšnji finančni perspektivi med manj uspešnimi, saj je njena absorpcijska sposobnost zaradi strukture gospodarstva v regiji in drugih objektivnih razlogov, znatno omejena,« je poudaril in pozval k spoštovanju načel skladnega regionalnega razvoja pri alokaciji razvojnega denarja. Strukturni skladi so bili namreč vzpostavljeni ravno za odpravljanje razlik v razvitosti med evropskimi regijami.

Sledila je predstavitev razpisov Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, predstavnica Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj pa je predstavila priložnosti programa Interreg Slovenija-Hrvaška, ki jih institucije Primorsko-notranjske regije že doslej dobro izkoriščajo. Ker v regiji deluje tudi eden izmed Centrov za tujce, so predstavnice Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov predstavile še javne razpise s področja oskrbe migrantov.