Čar lesa tudi v Pivki

18.09.2024

Razstave Čar lesa že več kot desetletje in pol krožijo po Sloveniji in tako spodbujajo rabo lesa ter ozaveščajo potrošnike o trajnostnem pomenu predelave lesa in uporabe lesnih izdelkov. Kot pravijo v Društvu za zaščito lesa Slovenije in Svetu za les, se današnja družba premalo zaveda pomena lesa za okolje, s tem pa tudi za zdravje in dobro počutje človeka. Prepričani so, da bo imel les odločilno vlogo za prihodnost, pa ne (le) kot energent, ampak kot gradivo za objekte in najrazličnejše izdelke. Projekt spodbuja izdelavo in uporabo lesenih izdelkov, ki bodo na letošnji razstavi, od 27. septembra dalje, na ogled tudi v Krpanovem domu v Pivki.

Za prihodnost človeštva ne bo pomembno, kako proizvesti čim več energije, ampak, kako z manj energije in emisije toplogrednih plinov ter manjšim vplivom na okolje proizvajati izdelke in graditi objekte, poudarjajo organizatorji. Družba se čedalje bolj zaveda, da je treba proti podnebnim spremembam ukrepati, tudi s preusmeritvijo gospodarstva na uporabo »zelenih« materialov, med katerimi ključno vlogo igra prav les. Skrajni čas je, da po 200 letih iz industrijske preidemo na okoljsko evolucijo, menijo in opozarjajo, da bi morali biti les in drugi bio-materiali tudi v ospredju ekonomske politike Slovenije.  

Slovenija ne razpolaga z rudnimi bogastvi ali lastnimi energetskimi viri, ponaša pa se z lesnim bogastvom, ki predstavlja neizmerno priložnost za preusmeritev slovenske industrije v energetsko varčno in okolju prijazno »bio-gospodarstvo«. »Les je pomemben tudi kot gradivo, ne pa le kot kurivo, kar že več kot 25 let enostransko finančno podpira Eko-sklad Slovenije, kar negativno vpliva na podnebne spremembe in okolje,« pravijo organizatorji in poudarjajo da se trajnostni razvoj začne z zmanjšanjem porabe energije. Rešitev pa namesto v  alternativnih virih energije (AVE) vidijo v alternativnih materialih (AM).

Z namenom promocije predelave lesa in rabe lesnih izdelkov Društvo za zaščito lesa Slovenije in Svet za les letos že šestnajsto leto zapored pripravljata razstave Čar lesa, ki se selijo po vsej Sloveniji. Med 27. septembrom in 14. oktobrom bo razstava na ogled tudi v Krpanovem domu v Pivki. Slovesno odprtje bo 30. septembra ob 17. uri.

 

S klikom lahko odprete VABILO NA DOGODEK