O projektu ReRURAL na Kosovem

19.09.2024

RRA Zeleni kras je 8. in 9. julija sodelovala na drugem konzorcijskem sestanku projekta Renew RURAL Areas (ReRURAL) v Prištini. Skupaj s projektnimi partnerji smo pregledali napredek projekta, ocenili dosežene mejnike ter načrtovali nove cilje in aktivnosti, osredotočene na zmanjševanje energetske revščine. RRA Zeleni kras je predstavila vlogo, vizijo in naloge v okviru projekta ter aktivno sodelovala na okrogli mizi, kjer soo obravnavali teme energetskih skupnosti, energetskega prehoda in energetske revščine v državah partnericah.

Projekt Renew RURAL Areas (ReRURAL), programa EUKI, se osredotoča na osvetljevanje in odpravljanje problematike energetske revščine in ga bodo projektni partnerji z vzpostavitvijo energetskih skupnosti implementirali v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, na Kosovem ter Hrvaškem. Prispevati želi tudi k oblikovanju ustrezne energetske politike o energetskih skupnostih ter pomagati pri oblikovanju ukrepov reševanja energetske revščine.

Energetska revščina je problem, s katerimi se soočajo predvsem podeželska območja držav partneric v projektu, pomeni pa nedostopnost do virov energije za zadovoljevanje osnovnih življenjskih potreb (ogrevanja, osvetlitev, pitna voda ipd.), s čimer se poslabšuje kakovost vsakdanjega življenja, zdravje in socialna vključenost prizadetih ljudi. Projekt bo z analizo obstoječih ukrepov oziroma oblikovanjem podlage za sprejemanje ukrepov za zmanjševanje energetske revščine ter izvajanjem delavnic na temo vzpostavitve energetskih skupnosti, energetskega prehoda in uporabe obnovljivih virov energije prispeval k reševanju problematike.