Odobren novi Interregov projekt z naslovom GREENSMES

14.10.2024

Poleti 2024 smo od Organa upravljanja IPA ADRION prejeli novico o podpori projekta, ki smo ga pripravljali leto poprej, izvajati pa začeli septrembra 2024. Projekt nosi angleško ime Enhancing SMEs’ modernization and greeninnovation and transition towards successfulsustainability by transnational collaborativepractices and tools. Akronim projekta je GREENSMES.

 

Potekal bo v partnerstvu s številnimi partnerji iz Italije, Grčije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Albanije, Makedonije in Črne gore, ter bo trajal do februarja 2027.

Projekt GREENSMES se osredotoča na spodbujanje inovacij in trajnostne rasti med malimi in srednjimi podjetji (MSP) v zeleni ekonomiji. Sodelujoči partnerji bodo izkoristili metode iz preteklih uspešnih projektov, da bi skupaj ustvarili nove ideje in rešitve za podporo politikam, ki omogočajo boljše izkoriščanje zelenih inovacij v regiji. Cilj projekta je aktivno vključevanje deležnikov in spodbujanje inovativnega sodelovanja mednarodnih partnerjev na področju zelene ekonomije.

Gradil bo na že obstoječem znanju in izkušnjah ter šel korak dlje s predstavitvijo novih rešitev in pristopov, ki bodo temeljili na mednarodnem sodelovanju. S tem bo pomagal MSP pri posodobitvi njihovih poslovnih modelov in uvajanju zelenih inovacij za doseganje trajnostnega uspeha. Uporabil bo obstoječe raziskave, študije in najboljše prakse, ki so se izkazale za uspešne, ter jih prilagodil specifičnim potrebam posameznih sektorjev in regij.

GREENSMES bo organiziral številne dogodke in programe za izmenjavo znanja in veščin, hkrati pa bo spodbujal povezovanje mednarodnih deležnikov. Tako bo podjetjem pomagal pridobiti potrebna znanja in orodja, da bodo lahko sami poganjali trajnostne inovacije in modernizacijo. Omejen ne bo zgolj na konkretne aktivnosti, temveč bo zagovarjal tudi večje sistemske spremembe in prilagoditve politik, ki bodo MSP-jem omogočile še boljše pogoje za trajnostni razvoj. To vključuje prizadevanja za izboljšanje predpisov, spodbud in financiranja na nacionalni in mednarodni ravni.

Na osnovi prejšnjih projektov, kot je CCI4TOURISM, ki je že uspešno podpiral MSP z vavčerji in drugimi orodji, bo projekt GREENSMES uporabil preverjene metode za optimizacijo rezultatov. Poleg tega bodo srečanja partnerjev potekala tudi na terenu, kjer bodo obiskovali lokalna podjetja, spodbujali povezovanja in širili nova sodelovanja.

S projektom GREENSMES bomo tako prispevali, da postanejo MSP bolj trajnostna, inovativna in pripravljena na izzive zelene prihodnosti!

GREENSMES_Logo_horizontal