EKSKURZIJA NA KRASU IN V BRKINIH

20.10.2024

Sodelavci RRA Zeleni kras smo preživeli čudovit dan na Krasu in v Brkinih, kjer smo odkrivali naravna in kulturna bogastva tega edinstvenega območja. Ogledali smo si Divaško jamo in obiskali Brkine, si v Dutovljah ogledali nagrajeni Pepin vrt ter se ustavili v Medgeneracijskem parku v vasi Sveto. S svojimi trajnostnimi praksami pa so nas navdušili v Biohotelu St. Daniel.

Divaška jama nas je navdušila s svojo lepoto, hkrati pa smo izvedeli več o Jamarskem društvu Gregor Žiberna. V Brkinih smo si na poti v vas Slope ogledali urejeno postajališče za avtodome in nato obiskali turistično kmetijo Pri Filetu, kjer smo uživali ob predstavitvi filma lokalne žganjekuhe ter ostalih projektov Zavoda Dobra pot.

Pot smo nadaljevali na Kras, do Bunčetove domačije v Dutovljah, kjer smo spoznali nagrajeni Pepin vrt ter LAS Krasa in Brkinov. Še prej smo videli projekt za spodbujanje pridelave lokalnih proizvodov in večanje družbene povezanosti 'Njivce na vasi'. V Medgeneracijskem parku v vasi Sveto, ki ga je uredila Občina Komen, smo spoznali pravi primer sobivanja narave in skupnosti. Dan smo zaključili s kosilom v Biohotelu St. Daniel, in se pred povratkom ustavili še pri vinarju v Avberju.