Festival koline Zeleni kras

03.11.2024

Tradicionalni Festival koline Zeleni kras se bo letos raztegnil kar čez tri jesensko-zimske mesece. S kulinarično akademijo, kulinaričnimi dogodki na temo kolin ter s ponudbo menijev pri posameznih gostinskih ponudnikih bo tako utrdil sloves tudi gastronomsko privlačne destinacije. Dogajanje pripravlja RRA Zeleni kras v sodelovanju z gostinci in občinskimi zavodi za turizem.

Pri kolinah seveda ne gre le za tehnologije in načine izdelave mesnin, ampak tudi za obsežno bogastvo znanja, ki se razlikuje od ene do druge slovenske regije. Še vedno imajo posebno vlogo v prehrani sodobnega človeka, zlasti v pozno jesenskem, zimskem in zgodnjem pomladanskem obdobju. V sodobnem sistemu uravnoteženega prehranjevanja pa so vendarle morda še premalo izkoriščene.

Predajanje dragocenega znanja

Kulinarična akademija s štirimi izobraževalnimi delavnicami bo namenjena tako gostinskim ponudnikom kot ostalim, ki se želijo naučiti novih tehnik priprave hrane in uporabe različnih sestavin ter nadgraditi svoje poznavanje lokalnih tradicij. Z njo želimo dvigniti zavedanje o pomenu, pripravi in uživanju kakovostne hrane v vsakodnevnem življenju.

Prva delavnica kulinarične akademije se bo tematsko navezovala na tradicijo kolin – tradicionalnega praznika, ki v preteklosti ni služil le pripravi svinjskega mesa, pač pa je bil namenjen tudi druženju in povezovanju lokalne skupnosti. O kulturi kolin na Slovenskem bo v torek, 26. novembra, ob 18. uri, spregovoril prof. dr. Janez Bogataj, ki bo predstavil dediščino in sodobnost največjega posvetnega praznika na Slovenskem.

Drugo delavnico – Skrivnosti o pripravi ocvirkovke bodo v torek, 3. 12. 2024 izvedle članice društva podeželskih žena in deklet iz Društva Ostrnice Loška dolina.

V Bistro Perspektiva bo 12. decembra z vami Marko Butalič, iz Meat Businessa-a. Iz polovice pujsa bodo udeleženci pod njegovim mentorstvom naredili pečenice/klobasice, jetrno pašteto, svinjsko juho in za konec še sladico z možgani.

Četrta delavnica, na EkoTurizmu Hudičevec, pa bo posvečena dediščini prekmurskih kolin. Znanje o pripravi ocvirkov, pečenju krvi in krvavic ter kuhanju bujte repe bosta 30. januarja 2025 predajala Janez Kodila in chef Boštjan Lačen.

Tematski kulinarični večeri

V sklopu festivala se bo zvrstilo tudi šest mesojedim gurmanom namenjenih dogodkov. Prvi kulinarični večer bo že v soboto, 16. novembra, na turistični kmetiji Pri Andrejevih v Narinu.

Bistro Štorja v Postojni bo ljubitelje kolin gostila ob večerim med 20. in 29. novembrom.

Za spajanje vin in kulinarike bodo 23. novembra poskrbeli v Notranjski hiši v Selščku, nekaj posebnega pa bodo tudi Čukove koline s Kobalom in Devetakom, 27. novembra, v postojnski Restavraciji in pizzeriji Čuk. Večer Koline in vino, 7. decembra v Gostilni Skok v Knežaku, pa bo interaktivno obarvan.

Gostilna Cajnarje na specialitete iz svinjskega mesa in funk v kozarcih vabi 16. januarja 2025.

Koline na (inovativnih) krožnikih

Od novembra 2024 do konca januarja 2025 bodo koline v sodobni različici ter druge, s kolinami povezane jedi,  ponujale še nekatere druge gostilne in lokali. Med jedmi iz lokalnih in sezonskih sestavin boste poleg klasičnih pečenic, krvavic, svinjske prate, jetrc in ocvirkov s tradicionalnimi prilogami lahko poskusili tudi  ocvrte vampe, drožburger s svinjino, polento s prekajeno klobaso ali pršutom.

Festivalu koline Zeleni kras se letos pridružujejo turistična kmetija Pri Andrejevih iz Narina, Koča Mladika na Pečni rebri, Restavracija in Pizzerija Čuk, Okrepčevalnica Kiosk ter gostilna Bar Bor iz Postojne, Gostilna Špelca iz Gornje Košane, Gostilnica Domin iz Nove vasi in Oštarija Bolk iz Hrenovic. Za sladko piko na i pa bo s posebej za festival pripravljenimi torticami poskrbela postojnska Kavarna Siesta.

 

Več o Festivalu koline Zeleni kras
 

Festival koline zgibanka