Kulinarična akademija Zeleni kras

13.12.2024

Od konca novembra so se v okviru Festivala kolin na Zelenem krasu zvrstile že tri kulinarične delavnice, namenjene tako gostinskim ponudnikom kot ostalim, ki se želijo naučiti novih tehnik priprave hrane in uporabe različnih sestavin ter nadgraditi svoje poznavanje lokalnih tradicij. Na prvi delavnici je o kulturi kolin na Slovenskem predaval prof. dr. Janez Bogataj, na drugi delavnici so udeleženci skupaj s članicami Društva Ostrnice iz Loške doline pekli ocvirkovko, na tretji delavnici pa je znanje priprave mesa predajal Marko Butalič. 

V Bistro Perspektiva smo včeraj izpeljeli tretjo od štirih delavnic v sklopu Festivala koline na Zelenem krasu. Marko Butalič, iz Meat Businessa-a, je kot izkušen mesar podajal znanje in pod njegovim mentorstvom so udeleženci skuhali svinjsko juho, naredili pečenice, jetrno pašteto ter sladico z možgani in karamelo.

Prva delavnica kulinarične akademije "Ni ga tiča, čez prašiča! O kulturi kolin na Slovenskem" s prof. dr. Janezom Bogatajem konec novembra se je odvila v Notranjskem muzeju Postojna. Predavanje se je navezovalo na tradicijo kolin – tradicionalnega praznika, ki je bil namenjen tudi druženju in povezovanju lokalne skupnosti. Po predavanju je sledil kratek ogled razstave Muzej krasa s kustosi ter pogostitev, za katero bodo poskrbeli Lovska družina Črna jama, Robert Čebokelj in EkoTurizem Hudičevec.

Drugo delavnico priprave peke ocvirkovke so v torek, 3. decembra so 2024 izvedle članice društva podeželskih žena in deklet iz Društva Ostrnice Loška dolina. Delavnice se je udeležilo 13 znanja željnih gospodinj.

V decembru 2024 in še vse do konca januarja 2025 nas čaka še veliko okusnih dni.

S kolinami povezane menije, bodo ponujale še nekatere gostilne in lokali do konca decembra.

Ta vikend še v Restavraciji in pizzerii Čuk ter na Turistični kmetiji pri Andrejevih, vse sobote in nedelje v decembru na Koči Mladika, do konca decembra v Oštariji Bolk in v Okrepčevalnici Kiosk drožburger s trgano svinjino.

Menije na temo kolin pa bosta v 2025 nadaljevali Gostilnica Domin (do 26. januarja 2025) v Novi vasi in Gostilna Špelca iz Gornje Košane (vse do konca marca 2025).

Gostilna Cajnarje na specialitete iz svinjskega mesa in funk v kozarcih s kolinami obarvan večer vabi 16. januarja 2025.

Četrta delavnica, na EkoTurizmu Hudičevec, pa bo posvečena dediščini prekmurskih kolin. Znanje o pripravi ocvirkov, pečenju krvi in krvavic ter kuhanju bujte repe bosta 30. januarja 2025 predajala Janez Kodila in chef Boštjan Lačen. Obvezne prijave na info@zelenikras.si do zapolnitve mest.

 

Več o Festivalu koline Zeleni kras


Festival koline zgibanka