Pomemben korak k učinkovitemu načrtovanju prostora v regiji

21.05.2024

Ministrstvo za naravne vire in prostor je RRA Zeleni kras podelilo javno pooblastilo za vodenje postopka priprave Regionalnega prostorskega plana v Primorsko-notranjski regiji. Plan mora biti zaključen do konca leta 2027. Podeljeno pooblastilo in začetek načrtovanja na regionalni ravni predstavljata pomemben korak k učinkovitemu načrtovanju in upravljanju prostora v Primorsko-notranjski regiji. Sredstva za sofinanciranje priprave RPP v višini 60 odstotkov upravičenih stroškov zagotavlja Ministrstvo za naravne vire in prostor, ostalo financirajo občine same.

Z letošnjim letom se pričenja priprava Regionalnih prostorskih planov, kot so predvideni v Zakonu o urejanju prostora. Vodenje priprave regionalnega prostorskega plana (RPP) zajema predvsem usklajevanje interesov med državo in občinami v razvojnem območju regije,  sodelovanje z relevantnimi udeleženci pri urejanju prostora, zagotavljanje zgodnjega in učinkovitega obveščanja in sodelovanja javnosti ter izvajanje javnih naročil in zagotavljanje strokovnih podlag za izdelavo RPP ter Okoljskega poročila (OP).

Podeljeno pooblastilo in začetek načrtovanja na regionalni ravni, ki predstavlja za prostorsko načrtovanje zaključeno celoto ter je za načrtovanje mnogih vsebin primernejša od občinske ravni, predstavljata pomemben korak k učinkovitem načrtovanju in upravljanju prostora v Primorsko- notranjski regiji. V skladu u Zakonom o urejanju prostora morajo vsi RPP nasloviti prednostna razvojna območja za stanovanjsko oskrbo, prednostna območja za gospodarski razvoj, ki sama ali kot širitev obstoječih presegajo 10 ha uporabne površine (industrijska, obrtna, trgovska, poslovna, logistični centri), infrastrukturna vozlišča in prostorske ureditve, namenjene urejanju skupnega javnega potniškega prometa, območja za objekte pomembnejše družbene infrastrukture, prednostna območja za razvoj turizma in še nekatere druge. Sredstva za sofinanciranje priprave RPP delno zagotavlja Ministrstvo za naravne vire in prostor, sofinanciranje bo znašalo 60 odstotkov upravičenih stroškov, ostalo financirajo občine same. Kasneje bo, na podlagi sprejetega RPP, vsaka štiri leta pripravilo Poročilo o stanju prostorskega razvoja regije.